nedelja, 6. april 2008

174nm v 24h





Jadralca: Aljaz Jadek, Tomaz Copi,

Jadrnica: Pogo40 z imenom Boxx.

Vremenska napoved: Burja v pojacanju tja do 25knt v Kvarnerju.


Z Aljazom sva se v cetrtek popoldan spravila na jadranje z Pogo44 (BOXX) s startom iz Izole okoli Suska (Cro) in povratkom v Izolo brez postanka. Vrnila sva se v petek ob sesti uri popoldan. Marsikdo bi rekel nic posebnega. Bi se strinjal, vendar vam recem, da je bilo dalec od preprostega in vsakdanjega.

Ze na samem zacetku sva imela manjse nevihte iz smeri severa z nenavadnimi sunki vetra.

Pot se je nadaljevala umirjeno vse tja do Rovinja, kjer sva padla v brezvetrje, katero je kar nekaj casa trajalo. Tam sva, kar nekaj dragocenega casa izgubila. Se dobro, da ni bila regata. hehe.

No, pol pa se je zacelo. Med Pulo in Kamenjakom je progresivno burja jacala in tik pred Kamenjakom sva zacela z krajsavami. Pol pa se je zacelo divjanje preko Kvarnerja. Vmes sva srecala se eno tovorno ladjo kjer nama je preckala pot tik pred pramcem!!.

Pot se je v cisti temi nadaljevala naprej proti Susku, burja pa je iz minuto v minuto jacala.

Pred Suskom sva se se menila kako bi bilo bolje obrniti otok. Sam sem predlagal, da ga obrnemo v nasprotni smeri urinega kazalca. Tako bova lahhko v zavetrini se dodatno menjala prednje jadro in opravila se dodatno krajsanje glavnega jadra. Odlocitev je padla in zapojirala sva z vetrom. Hitrost se je naglo dvignila in ze sva divjala z flokom in eno kratico debelih 18 vozlov in to prakticno v krmo. Morje je ze dobro besnelo, veter pa je bil vse mocnejsi. Misli so sle k vremenski prognozi katera je bila max.25knt. Zanimivo. Se en vremenski kiks!!.

Na juzni strani Suska je bila tudi zasidrana manjsa tovorna ladja. Pot je sla med ladjo in Suskom. Tam sva opravila se dodatna krajsanja jader. Spredaj sva tako imela viharni flok in na glavnem jadru sva opravila z vsemi kraticami. Divje!

Varno sva obsla Susak. Pot naju je peljala nekoliko visje saj sva se odlocila da krivuljo nekoliko dvigneva tako da imava visino za lazje preckanje Kvarnerja.

Pocasi se je zacelo daniti pa je debata padla "no zdaj pa bova se vidla po cemu jadrava". Pa sva videla. Pri Srakanah in naprej proti Unijam (vse smo puscali po juzni strani) je ze dobro prasilo in dvigalo vodo v manjse in vecja vrtince.

Vedla sva, da bo vseeno nekoliko lazje v Kvarnerju. Velik val in po prognozi nekoliko manj vetra. In res je bilo tako. Pot se je nadaljevala do Kamenjaka, mimo Pule, kjer sva ponovno dvignila celo jadro in opravila zamenjavo viharnega floka z flokom.

Pot se je nadaljevala proti Savudriji in naprej proti Izoli.

Ta zadnji del poti je bil umirjen in tekoc.

Varno sva pristala in pospravila Boxx.

Spila se pijaco in se poslovila.


Bilo je nepozabno.


Nekaj statistike:

-prejadranih 174nm

-max hitrost 18.4vozle

-max. sunki vetra 45knt

-uporabla sva skoraj vsa jadra!!

-uporaba bocnih balastov 750kg

-pojedla nekaj banan, jogurtov, kruha z sirom in spila nekaj vode.

Ni komentarjev: